Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Διεθνής Διάσκεψη Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας, Βαγγέλης Γονατάς

Ομιλία στην Ολομέλεια
2-6 Μαρτίου 2023, Καράκας Βενεζουέλα
Αγαπητοί σύντροφοι
Από τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, η «Πλατφόρμα Ανεξαρτησίας» χαιρετίσαμε με ενθουσιασμό και ανακούφιση την ίδρυση της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας στο Παρίσι. Παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον τη συνέχεια στο Βελιγράδι και παρουσιάσαμε την Διεθνή Πλατφόρμα με μια εκδήλωση στην Αθήνα. Διαβάσαμε επίσης με πολύ ενδιαφέρον την Δήλωση των (17) συμμετεχόντων στην 22η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αβάνα, τον Οκτώβριο του 2022.

Και τώρα είμαστε εδώ, στη γη του Μπολίβαρ και του Τσάβες, στο μεγάλο σπίτι των αντιιμπεριαλιστών όλου του κόσμου.

Εδώ και χρόνια, η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση και ο συνταγματικός Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο , το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας(PSUV) και ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος (GPP), διαθέτουν κόπο και πόρους για το συντονισμό και την οργάνωση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων όλου του κόσμου. Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε μέσω των οργανώσεων αλληλεγγύης της χώρας μας δύο από τις διεθνείς συναντήσεις που έγιναν στο Καράκας, Τη Διεθνή Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση τον Ιανουάριο του 2020 και το 200ετές Συνέδριο (της Ανεξαρτησίας της χώρας) τον Ιανουάριο του 2021.

Και έγιναν και άλλες, δεν ήταν οι μοναδικές. Παρότι η ψυχή της αντιιμπεριαλιστικής πάλης βρίσκεται στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, η καρδιά του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος χτυπά εδώ και πολλά χρόνια στο Καράκας. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε στον φυσικό μας χώρο.

Ευχαριστούμε Μπολιβαριανή Βενεζουέλα!

Σύντροφοι

Στα βαλκάνια γεννήθηκε ο όρος «Βαλκανοποίηση»* ο οποίος καθόρισε τις χώρες και τα κινήματά μας. Πέραν αυτού,, ουσιαστικά, καμία από τις χώρες μας δεν κατέκτησε ή διατήρησε την εθνική της ανεξαρτησία. Πρακτικά, παλεύουμε για τη Δεύτερη Ανεξαρτησία μας (όπως και οι πιο πολλές χώρες της «Δικής μας Αμερικής») που η αυτοκρατορία μας έχει κλέψει επιβάλλοντας την κυριαρχία της μέσω δουλικών κυβερνήσεων και της εγκληματικής οργάνωσης ΝΑΤΟ.

Η χώρα μας κατέκτησε την εθνική της ανεξαρτησία το 1827 μετά από Επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Με εξαίρεση τον πρώτο της κυβερνήτη. Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος ήταν πρώην διπλωμάτης της Ρωσίας και δολοφονήθηκε, η εξάρτηση της χώρας από τις μεγάλες δυνάμεις αρχίζει από τότε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στο έδαφος της Ελλάδας βρίσκονται μεγάλες νατοικές βάσεις, π.χ στην Αλεξανδρούπολης, μιας συνοριακής πόλης και στο λιμάνι της Σούδας στη νήσο Κρήτη. Πρακτικά όλος ο πολιτικός και στρατιωτικός μηχανισμός είναι ενταγμένος μέσω του ΝΑΤΟ στην υπηρεσία των ΗΠΑ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι ο πραγματικός πρωθυπουργός της χώρας.

Επιπλέον, όπως φάνηκε στον τελευταίο ρωσο- νατοικό πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κόμματα της χώρας είναι νατοικά, είτε απευθείας ή μέσω της υποτιθέμενης ουδετερότητας και των ίσων αποστάσεων από τα εμπόλεμα μέρη.

Και ενώ υπάρχει όλο αυτό το νατοικό σκηνικό, ο πληθυσμός της χώρας μας καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη υπέρ της Ρωσίας στη σύγκρουσή της με το ΝΑΤΟ.

Οι πόλεμοι επιταχύνουν πάντα τις εξελίξεις, την ιστορία. Σε πολλές χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης, πραγματοποιούνται αλλαγές και διαφοροποιήσεις στις πεποιθήσεις του πληθυσμού. Πρέπει να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα νέα καθήκοντα.

H Λατινική Αμερική έχει δείξει ήδη τον δρόμο καταφέρνοντας ισχυρά χτυπήματα στην αυτοκρατορία. Η Ένωση που οραματίστηκε ο Σιμόν Μπολίβαρ, η «Δική μας Αμερική» του Χοσέ Μαρτί, ο φάρος της Κουβανικής Επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο και η ελπίδα της Μπολιβαριανής Επανάστασης του Ούγκο Τσάβες, έχουν φωτίσει το δρόμο σε όλο τον πλανήτη.

Η «Δική μας Αμερική» και η «Patria Grante” (Mεγάλη Πατρίδα) της Λατινικής Αμερικής είναι το αντίθετο της Βαλκανοποίησης.

Ας αντλήσουμε έμπνευση και εμπειρία από αυτή την ήπειρο.

Η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα είναι μία ελπιδοφόρα προοπτική για το κίνημα μας και πρέπει να ανεβάσει στα επίπεδα που απαιτούνται την οργάνωση και δράση της σε κάθε χώρα, αλλά και τον διεθνή συντονισμό, μέχρι τα επίπεδα ενός διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κέντρου.

Κατά την άποψή μας, τα επόμενα βήμα - μεταξύ άλλων - θα μπορούσαν να είναι:

  • Κωδικοποίηση για διευκόλυνση διάδοσης των θέσεων της Πλατφόρμας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετικότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
  • Δημιουργία εθνικών τμημάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.
  • Δημιουργία ενός Επικοινωνιακού Κέντρου Εναλλακτικής Ενημέρωσης που θα παράγει έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες.
  • Δόμηση ενός δικτύου διάδοσης, διανομής και ανταλλαγής του παραγόμενου υλικού και διασπορά του στα κοινωνικά δίκτυα και στα εναλλακτικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ευχαριστώ πολύ

Βαγγέλης Γονατάς

* Βαλκανοποίηση: υποτιμητικός γεωπολιτικός όρος που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη διαδικασία κατακερματισμού ή διαίρεσης μιας περιοχής ή κράτους σε μικρότερα, εθνικά ομοιογενή μέρη ή κράτη που είναι γενικά αμοιβαία εχθρικά και μη συνεργάσιμα. Ο όρος προέκυψε από τη ρίζα της εμφάνισης νέων κρατών στην Βαλκανική Χερσόνησο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), και απέκτησε ξανά επικαιρότητα με τους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ του τέλους του 20ου αιώνα και των αρχών του 21ου αιώνα.