Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Η απαγωγή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ του Βενεζουελάνου διπλωμάτη Άλεξ Σάαμπ ξεπερνά κάθε όριο παρανομίας

Το Ελληνικό τμήμα του διεθνούς δικτύου στην υπεράσπιση της ανθρωπότητας ( REDH) καλεί κάθε προοδευτικό πολίτη, κοινωνικό και πολιτικό φορέα να μην επιδείξει απάθεια και αδιαφορία σε ένα γεγονός που αμαυρώνει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Καλούμε να υπερασπιστούμε το αυτονόητο, το δικαίωμα κάθε λαού να οραματίζεται, να κτίζει, να υπερασπίζεται την πατρίδα του, την κοινωνική δικαιοσύνη, την λαϊκή κυριαρχία, αυτό που κάνει κάθε στιγμή ο λαός της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.                                                                                               

Δελτίο Τύπου
Αρχές από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς εξέφρασαν την αντίθεση τους και τον αποτροπιασμό τους για την έκδοση του Βενεζουελάνου διπλωμάτη Άλεξ Σάαμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από 491 ημέρες παράνομης κράτησης στο Πράσινο Ακρωτήριο. Πρόκειται για μια ενέργεια που ξεπερνά κάθε όριο παρανομίας στα πλαίσια της διπλωματίας, των τελευταίων δεκαετιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, κατήγγειλε την προηγούμενη ημέρα την «αυθαίρετη κράτηση και τη δικαστική διαδικασία με πολιτικά κίνητρα» της Ουάσιγκτον κατά του ειδικού απεσταλμένου της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Μέσω του λογαριασμού του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας το περιέγραψε ως «χειραγώγηση της δικαιοσύνης και του Διεθνούς Δικαίου από μια κυβέρνηση που προστατεύει και ενθαρρύνει τους τρομοκράτες, τις επιθέσεις κατά λαών και χωρών , ενώ έχει κλέψει αμύθητα κεφάλαια από τον λαό της Βενεζουέλας».

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τον εκτελεστικό γραμματέα της ALBA-TCP, Σάτσα Γιόρεντι , η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας Ροζάριο Μουρίγιο επανέλαβε την αλληλεγγύη της χώρας της Κεντρικής Αμερικής προς τις αρχές και τον λαό της Βενεζουέλας, ενόψει ενός γεγονότος που παραβίασε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Υπό αυτή την έννοια, η «Μπολιβαριανή Συμμαχία  για τους Λαούς της Αμερικής»  περιέγραψε τη μεταφορά της Σάαμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες ως απαγωγή για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για φερόμενα οικονομικά και ουσιαστικά κατασκευασμένα εγκλήματα.

Από την άποψη αυτή, οι χώρες του μπλοκ ALBA ειδοποίησαν τη διεθνή κοινότητα για αυτήν την άνευ προηγούμενο   ενέργεια, κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις. Απαγωγή διπλωμάτη που εγκαινιάζει νέα δεδομένα στις διεθνείς σχέσεις .

Η Συμμαχία ζήτησε σεβασμό στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του Άλεξ Σάαμπ, ο οποίος, υπενθύμισε, είναι μόνιμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στο τραπέζι διαλόγου με την Ενιαία Πλατφόρμα της αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Μεξικό.

Η ALBA-TCP επικύρωσε την υποστήριξή της  προς την εκτελεστική εξουσία και τον λαό της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας σε όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στη διασφάλιση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της.

Προηγουμένως, το φόρουμ του Σάο Πάολο ζήτησε από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ να απελευθερώσουν και να επαναπατρίσουν αμέσως τον Άλεξ Σάαμπ, εκφράζοντας την απόρριψή τους για την αυθαίρετη μεταφορά ( απαγωγή) του αξιωματούχου της Βενεζουέλας σε αμερικανικό έδαφος.

Η εκτελεστική γραμματέας τού φόρουμ του Σάο Πάολο, το κοινωνικό και πολιτικό μπλοκ της λατινοαμερικανικής αριστεράς, Μόνικα Βαλέντε, σε δήλωση της ανέφερε  ότι η Ουάσιγκτον δείχνει για άλλη μια φορά την ασέβεια της προς το διεθνές δίκαιο, αγνοώντας την ασυλία ενός διπλωματικού εκπροσώπου, γεγονός που ανοίγει ένα σοβαρό διεθνές προηγούμενο.

Η Βενεζουέλα διαπίστευσε τον Άλεξ Σάαμπ το 2018 ως ειδικό απεσταλμένο, του οποίου τα καθήκοντα ήταν να διευκολύνει την απόκτηση ιατρικών προμηθειών, τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών, ενόψει των εμποδίων που επιβλήθηκαν από τον αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα μέσα του 2020, ο αξιωματούχος συνελήφθη στο Πράσινο Ακρωτήριο κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια τεχνικής στάσης του αεροσκάφους που τον μετέφερε αγνοώντας το απαραβίαστο της ασυλίας που αντιστοιχεί σε έναν διπλωμάτη .

Σύμφωνα με καταγγελίες από ανεξάρτητες αρχές πολλών χωρών , η σύλληψη ανταποκρίθηκε στην εκστρατεία πολιορκίας, απόπειρας δολοφονίας κατά του Προέδρου Μαδούρο που ενορχηστρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκαλέσει χάος, περισσότερες  οικονομικές δυσκολίες και πόνο στον λαό και να αποσταθεροποιήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Μπολιβαριανής επανάστασης.

Η σιωπή των κυρίαρχων Ελληνικών ΜΜΕ, πάνω σε μια πρωτοφανή εγκληματική πράξη του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού δεν είναι τυχαία. Το Ελληνικό τμήμα του διεθνούς δικτύου για την υπεράσπιση της ανθρωπότητας ( REDH) καλεί κάθε προοδευτικό πολίτη, κοινωνικό και πολιτικό φορέα να μην επιδείξει απάθεια και αδιαφορία σε ένα γεγονός που αμαυρώνει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Καλούμε να υπερασπιστούμε το αυτονόητο, το δικαίωμα κάθε λαού να οραματίζεται, να κτίζει, να υπερασπίζεται την πατρίδα του, την κοινωνική δικαιοσύνη, την λαϊκή κυριαρχία, αυτό που κάνει κάθε στιγμή ο λαός της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.


27/10/2021



Δίκτυο στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας
(Red en Defensa de la Humanidad - REDH)


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου