Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Για την ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων στη Βολιβία

 Η Βολιβία που  σκέφτηκε  ο Μπολίβαρ, ο Σιμόν Ροντρίγκες, ο Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε   ως την ουτοπία εδώ στην καρδιά της Νότιας Αμερικής» (Ούγκο Τσάβες, 2004).

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Βολιβία μας καλούν να υψώσουμε τη φωνή μας υπέρ της ενότητας της Δική μας Αμερικής, η οποία είναι τόσο θεμελιώδης όσο και δύσκολο να εδραιωθεί.

Παρακολουθούμε με ανησυχία μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στη Λατινική Αμερική, η οποία φέρνει στο νου τις χειρότερες δικτατορίες του 20ου αιώνα, καθώς και όλες τις πρόσφατες προσπάθειες, επιτυχημένες και αποτυχημένες, να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή μέσω ήπιων, κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων, lawfare και όλων των νέων μορφών που εφαρμόζονται για να σπάσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες που κόστισαν τόσο κόπο στους λαούς μας να οικοδομήσουν.

Οι πραγματικοί εχθροί των διαδικασιών μας είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τις περίπλοκες καταστάσεις και θα στραφούν εναντίον μας σε κάθε ένδειξη αστάθειας. Γι' αυτό πρέπει να επικρατήσει στην ηγεσία μας μια πολιτικοστρατηγική προοπτική και ιστορική συνείδηση και να μην έχουμε σύγχυση για το ποιος και πού είναι ο εχθρός.
 
Η ευθύνη έγκειται στην εξέταση του αντίκτυπου που έχει κάθε  εθνικό γεγονός στην περιοχή, ώστε κάθε τι που θέτει σε κίνδυνο τις δημοκρατικές προόδους και την κοινωνική δικαιοσύνη έχει ταυτόχρονα ισχυρό αντίκτυπο στους χώρους περιφερειακής ενότητας για τους οποίους αγωνιστήκαμε τόσο σκληρά, καθώς και σε άλλες κοινωνικές διαδικασίες μετασχηματισμού που επιδιώκουν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι ο πλούτος των εδαφών μας και η δυνατότητα δίκαιης αναδιανομής του εξαρτώνται από την ηγεσία του κράτους που κατέχουν όσοι είναι προσηλωμένοι στους μετασχηματισμούς. Εκείνοι που υποκινούν αποσταθεροποιητικά γεγονότα είναι ακριβώς εκείνοι που επιδιώκουν να στερήσουν από τους λαούς τους φυσικούς τους πόρους. 
 
Απορρίπτουμε σθεναρά όλες τις απόπειρες πραξικοπήματος, καθώς και όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας και στην ανατροπή κυβερνήσεων που εκλέγονται από τον λαό στο πλαίσιο της άσκησης της αυτοδιάθεσης με εναλλακτικά μέσα. Με τον ίδιο τρόπο απορρίπτουμε κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην απαξίωση και τον στιγματισμό της λαϊκής ηγεσίας. 

Κάνουμε επείγουσα έκκληση για την υπεράσπιση της ενότητας όλων των επαναστατικών δυνάμεων της Βολιβίας, των ηγετών και των κοινωνικών κινημάτων. Ο Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες είπε: "Αποτίω φόρο τιμής στο Αγιακούτσο, στην ενότητα: μόνο η ενότητα μας έδωσε τη δύναμη να σπάσουμε τις αλυσίδες της 300χρονης αυτοκρατορίας" (Ούγκο Τσάβες, 2005).

Ο εορτασμός της διακοσιοστής επετείου  της μάχης του Αγιακούτσο και της μάχης του Χουνίν μας καλεί ακόμη πιο έντονα να δικαιώσουμε την κληρονομιά των ηρώων μας, των ηρώων και ηρωίδων που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία, την οποία έχουμε το ιστορικό καθήκον να εδραιώσουμε, και αυτό μπορούμε να το πετυχουμε  μόνο ενωμένοι. 

 "Η βιασύνη του εχθρού να υποκινήσει τη διχόνοια είναι μια καλή ένδειξη ότι κανείς δεν πρέπει να είναι συνεργός του εχθρού" (Χοσέ Μαρτί, 1892).

Δική μας Αμερική , 03 Ιουλίου 2024.
Δίκτυο διανοουμένων και καλλιτεχνών για την υπεράσπιση της ανθρωπότητας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου