Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Το REDH (Δίκτυο στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας) καταδικάζει την επιδρομή στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο

Το Δίκτυο Διανοουμένων και Καλλιτεχνών για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας
(Red de Intelectuales y Artistas en Defensa de la Humanidad -REDH) εκφράζει την πιο κατηγορηματική απόρριψη της επιδρομής στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο προκειμένου να πραγματοποιηθεί η απαγωγή του ιτούντος διπλωματικό άσυλο, πρώην αντιπροέδρου του Εκουαδόρ, Χόρχε Γκλας.

Η πράξη αυτή παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις (άρθρα 22-29), η οποία εγγυάται το απαραβίαστο των διπλωματικών εδρών και παραβιάζει τη Σύμβαση για το διπλωματικό άσυλο (άρθρο 2 της Συνθήκης). (άρθρο IV), η οποία ορίζει την εξουσία του κράτους που χορηγεί άσυλο να χαρακτηρίζει το καθεστώς του προσώπου που ζητά προστασία, σύμφωνα με τη δική του αντίληψη περί δίωξης.

Καλούμε την κυβέρνηση του Ντανιέλ Νομπόα, να ζητήσει συγγνώμη από την κυβέρνηση και τον λαό του Μεξικού και να αλλάξει το συντομότερο δυνατό κάθε αλλοπρόσαλλη ενέργεια που υπονομεύει την καλή συνύπαρξη μεταξύ των χωρών της περιοχής, όπως ορίζει η διακήρυξη της CELAC για την  Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ως ζώνη ειρήνης.

Το Εκουαδόρ πρέπει να επιστρέψει στο σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα και την εσωτερική του νομοθεσία. 
 
Η  κυρίαρχη επαναλειτουργία των θεσμών της χώρας θα είναι η εγγύηση για την εξάλειψη της παράνομης επιχειρηματικότητας, ενώ η επανάληψη των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης    και η κήρυξη εσωτερικής σύγκρουσης ενθαρρύνει μόνο την ατιμωρησία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική καταστολή.
Εκφράζουμε το σεβασμό μας στον μεξικανικό λαό και την κυβέρνησή του, ιδιαίτερα στη μεξικανική διπλωματική εκπροσώπηση στο Εκουαδόρ, για την οποία η κυβέρνηση Νομπόα πρέπει να προσφέρει όλες τις εγγυήσεις.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Χόρχε Γκλας, την αποκατάσταση του δικαιώματός του για πολιτικό ή διπλωματικό άσυλο και την άμεση παύση όλων των μορφών πολιτικής καταστολής και νομικών διώξεων κατά  του Κινήματος    Revolución Ciudadana και άλλα κοινωνικά και λαϊκά κινήματα.

 Δική μας Αμερική, 6 Απρίλη 2024

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου