Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Ανοιχτή επιστολή αλληλεγγύης του Δικτύου προς τον κολομβιανό λαό

 Πηγή: redendefensadelahumanidad.wordpress.com

Το Δίκτυο στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, απέναντι στην κοινωνική διαμαρτυρία που ξέσπασε από τις 28 Απρίλη στην Κολομβία, εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του προς τον λαό της αδελφής χώρας.

Η ολιγαρχία και η κυβέρνηση αυτής της χώρας, ακολουθώντας επαναλαμβανόμενες πρακτικές ηγεμονικών ομάδων παγκοσμίως, προσπάθησαν για άλλη μια φορά να ρίξουν όλο το βάρος μιας οικονομικής αναπροσαρμογής στους οικονομικά αδύναμους, μέσω της συστηματικής παροχής απαλλαγών και εξαιρέσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, και μια δυσανάλογη αύξηση στο νεοφιλελεύθερο και υφεσιακό Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (IVA), ο οποίος τιμωρεί κυρίως την κατανάλωση των λιγότερο προνομιούχων. 

Η λαϊκή απάντηση ήταν η μεγαλύτερη εθνική απεργία που σημειώθηκε στην Κολομβία από το 1977, στην οποία η ολιγαρχία και η κυβέρνησή της αντέδρασαν με μια βάναυση καταστολή που μέχρι τις 7 Μάη έφτασε 1.728 επεισόδια αστυνομικής βίας, 900 αυθαίρετες συλλήψεις, 234 περιπτώσεις φυσικής βίας, 11 σεξουαλικής βίας, 26 τραυματισμούς στα μάτια, 37 ανθρωποκτονίες και 87 αγνοούμενους.

Η γενικευμένη διαμαρτυρία εξηγείται από την κατάσταση που αντιμετωπίζει παραδοσιακά η Κολομβία, η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα στη Λατινική Αμερική, περιοχή που είναι επίσης η πιο άνιση στον κόσμο. Αυτή η χώρα φιλοξενεί 21 εκατομμύρια κατοίκους σε κατάσταση γενική φτώχειας, το 42,5% του πληθυσμού, και 7,47 εκατομμύρια άτομα σε ακραία φτώχεια.

Μια τέτοια έντονη και παρατεταμένη ανισότητα με τη σειρά της εξηγεί γιατί η Κολομβία βυθίζεται σε μια εμφύλια σύγκρουση που, με διαλείμματα, διήρκεσε από τη δολοφονία του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν (*)  και την επακόλουθη καταστροφή της πρωτεύουσας το 1948. Κατά τη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης, η ολιγαρχία και η κυβέρνηση έχουν καταφύγει συστηματικά σε απαράδεκτα μέτρα, όπως τη δημιουργία παραστρατιωτικών πολιτοφυλακών για την επαναλαμβανόμενη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τη μαζική εφαρμογή βασανιστηρίων και εκτελέσεις «ψευδών θετικών», τον αναγκαστικό εκτοπισμό εκατομμυρίων Κολομβιανών για να παραδόσουν τη γη τους σε γαιοκτήμονες και την παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών μέσω της μεθοδευμένης δολοφονίας αμνηστευμένων μαχητών και κοινωνικών ηγετών.

Για να παραμείνει στην εξουσία, η κυβέρνηση και η ολιγαρχία δεν δίστασαν να υποστηρίξουν εγκληματικές δραστηριότητες που έκαναν τη χώρα τον πρώτο παραγωγό κοκαΐνης στον κόσμο και διείσδυσαν στο δίκτυο των αρχών έως ότου τις μολύνουν με τη λεγόμενη παραπολιτική · έχουν αυξήσει δυσανάλογα τις στρατιωτικές δαπάνες για να μετατρέψουν την πατρίδα τους σε μια «χώρα γεράκι» σύμμαχο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία επιτρέποντας την εγκατάσταση γραφείων της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και θυλάκων του ΝΑΤΟ, και φιλοξενώντας, εκπαιδεύοντας, εξοπλίζοντας και χρηματοδοτώντας ένοπλες επιθέσεις εναντίον γειτονικών χωρών, όπως η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Ο κολομβιανός λαός, κατά συνέπεια, βρίσκεται σε έναν σκληρό και άνισο αγώνα ενάντια στις δυνάμεις μιας εγκληματικής εσωτερικής ολιγαρχίας, που είναι εξοικειωμένη με την παράνομη και μαζική χρήση βίας και υποστηριζόμενη από στρατεύματα κατοχής της αυτοκρατορίας.

Απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση, το Δίκτυο στην Υπεράσπισης της Ανθρωπότητας, εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον πληθυσμό και τους κοινωνικούς αγωνιστές · καλεί τις αρχές να μην επιμείνουν στην καταστολή τους, τις δυνάμεις των ΗΠΑ που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή να μην παρέμβουν σε μια κατάσταση που αφορά τους ντόπιους, και ελπίζει ότι από αυτά τα κινήματα νόμιμης συλλογικής διαμαρτυρίας θα προκύψει μη αναστρέψιμη πρόοδος και δυνάμωμα για τη λαϊκή υπόθεση.

Δική μας Αμερική, 7 Μάη 2021

Δίκτυο στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας

(*) Jorge Eliécer Gaitán (1903-1948). Χαρισματικός αριστερός ηγέτης, υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας, που δολοφονήθηκε στις 9 Απρίλη 1948 στην πρωτεύουσα Μπογκοτά. Ακολούθησε λαϊκή εξέγερση με πολλά θύματα και καταστροφές ("Bogotazo") και μακρά περίοδος ακραίας βίας και πολιτικής αστάθειας. 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου