Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Συμφωνία Κίνας-Ιράν για αποτυχία των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ, του Scott Scheffer

Πάνος Παπαδομανωλάκης

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και το Ιράν ανακοίνωσαν μια συμφωνία που αποτελεί άμεση πρόκληση για την επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και αντεπίθεση κατά του οικονομικού πολέμου κατά της Κίνας.

Η Κίνα θα επενδύσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν τα επόμενα 25 χρόνια για υποδομές και άλλους σκοπούς. Το Ιράν θα παρέχει στην Κίνα πετρέλαιο για την αναπτυσσόμενη οικονομία της. Και οι δύο χώρες έχουν τεθεί στο στόχαστρο των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ, και αυτή είναι μια συμφωνία για την αποτυχία των κυρώσεων.

Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν προχώρησε περαιτέρω την αντιδραστική και τιμωρητική «εξωτερική πολιτική» των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι κυρώσεις που προκαλούν πείνα και στέρηση σε χώρες στόχους έχουν γίνει ένα αγαπημένο όπλο για τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και ήταν υπεύθυνες για περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους στο Ιράκ μετά τον πόλεμο του Κόλπου του 1991.

Οι εκστρατείες συκοφαντίας και η διπλωματία των όπλων έχουν καταστεί συνήθεια για τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο. Τώρα το Ιράν και η Κίνα σχεδιάζουν τα δικά τους όρια.

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν αυξήθηκαν όταν η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε από μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. Το Ιράν είχε αναπτύξει ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας για να μετριάσει την εγχώρια επιβάρυνση των αποθεμάτων πετρελαίου και να ελευθερώσει το πετρέλαιο για εξαγωγή. Ως μέρος της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και συκοφαντίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ιράν ότι κατασκευάζει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με το Ιράν που περιορίζει την επεξεργασία του ουρανίου σε επίπεδα που δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πυρηνικά όπλα. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία περιόρισε επίσης την επεξεργασία ουρανίου χαμηλού επιπέδου. Αυτό που στόχευαν οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα την προσπάθεια του Ιράν να ανακουφίσει τα οικονομικά δεινά που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις με την πώληση πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
Οι κυρώσεις σημαίνουν πείνα, ελλείψεις

Σε αντάλλαγμα για τους πυρηνικούς περιορισμούς, η Ουάσιγκτον έπρεπε να χαλαρώσει τις κυρώσεις. Οι πρόσθετες κυρώσεις που επιβλήθηκαν όταν ο Τραμπ διέρρηξε τη συμφωνία είναι πολύ χειρότερες από οτιδήποτε στα 40 χρόνια της εχθρότητας των ΗΠΑ απέναντι στην Ιρανική Επανάσταση, και στην πραγματικότητα προκαλούν πείνα και ελλείψεις φαρμάκων και άλλων ζωτικών προμηθειών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι θέλει να αποκαταστήσει την πυρηνική συμφωνία, αλλά επιμένει το Ιράν να συμμορφωθεί πρώτα με όλους τους περιορισμούς. Εν τω μεταξύ, καμία από τις 240 κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ δεν έχει αντιστραφεί. Το Ιράν, με την υποστήριξη της Κίνας, ζητά πρώτα την ανακούφιση των κυρώσεων, για να πάρει τελικά κάποια ανακούφιση για τον λαό.

Η Ιρανική Επανάσταση του 1979 έριξε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, Σάχη Reza Pahlavi. Ο Σάχης ήταν ένας χασάπης, του οποίου οι πράκτορες Σαβάκ τρομοκρατούσαν τον ιρανικό λαό και δολοφόνησαν δεκάδες χιλιάδες κατά τη διάρκεια των 25 ετών που τον υποστήριξαν οι ΗΠΑ.

Ο Σάχης εγκαταστάθηκε μέσω μιας από τις πρώτες σημαντικές δράσεις της CIA το 1953. Οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν την ανατροπή του Προέδρου Mohammad Mossadegh, ενός δημοφιλούς και προοδευτικού ηγέτη που είχε εθνικοποιήσει τις αμερικανικές και βρετανικές πετρελαιοπηγές.
Η επανάσταση του 1979

Η επανάσταση του 1979 στο Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Το Ιράν παρέμεινε στον πυρήνα της αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, το Ιράν απέρριψε κάθε καρότο που προσφέρθηκε από τις ΗΠΑ ή άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες.

Το Ιράν τάχθηκε με τον παλαιστινιακό αγώνα ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ. Παρέχει στρατιωτική βοήθεια και πολιτική υποστήριξη καθώς ο λαός της Υεμένης συνεχίζει να πολεμά ενάντια σε έναν βίαιο πόλεμο από τη Σαουδική Αραβία που εμποδίζει τα τρόφιμα και προκαλεί εκτεταμένη πείνα. Η Σαουδική Αραβία είναι οπλισμένη με προηγμένα όπλα των ΗΠΑ.

Το Ιράν στάθηκε επίσης δίπλα στο συριακό λαό, καθώς οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί και οι μισθοφόροι τους προσπάθησαν να εκδιώξουν τον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η συμμαχία του Ιράν με το κίνημα της Χεζμπολάχ στο Λίβανο υπήρξε επίσης κρίσιμο μέρος της αντίστασης στη Συρία.
Οι ΗΠΑ δολοφόνησαν δύο ηγέτες

Η εχθρότητα των ΗΠΑ έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Ιανουάριο του 2020 όταν ο Τραμπ διέταξε μια επίθεση με drone στην Βαγδάτη που σκότωσε τον στρατηγό Qassem Soleimani του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Ο Soleimani ήταν γνωστός ως ο κορυφαίος στρατιωτικός ηγέτης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του Ιράν στην περιοχή. Το χτύπημα σκότωσε επίσης τον Abu Mahdi Muhandis, αναπληρωτή επικεφαλής των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), μιας ομάδας αντιιμπεριαλιστών πολιτοφυλακών στο Ιράκ.

Η Λαϊκή Κίνα, αν και σε πολύ ισχυρότερη θέση σε σχέση με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ από ότι το Ιράν, είναι επίσης όλο και περισσότερο στόχος ιμπεριαλιστικών απειλών.

Ως μέρος του «άξονα προς την Ασία» που ξεκίνησε υπό την κυβέρνηση Ομπάμα και συνεχίστηκε έκτοτε, η ιμπεριαλιστική στρατηγική απειλεί στρατιωτικά και προσπαθεί να απομονώσει την Κίνα με κάθε δυνατό τρόπο. Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία περικυκλώνουν την Κίνα ως υπόθεση ρουτίνας.

Αλλά όταν η Κίνα διεκδίκησε το δικαίωμά της μέσω του διεθνούς ναυτιλιακού δικαίου να υπερασπιστεί τον εαυτό της εναντίον πλοίων που εισέρχονται στα χωρικά της ύδατα, ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, ο αχρείος Mike Pompeo, φώναζε για αιματηρή δολοφονία, κατηγορώντας την Κίνα ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια συμμαχία που ονομάζεται Quad, αποτελούμενη από την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, με μοναδικό σκοπό την απομόνωση και την επίθεση κατά της Κίναςν, οικονομικά, διπλωματικά και, σύμφωνα με τις ελπίδες και τα όνειρα των ιμπεριαλιστικών στρατηγικών, στρατιωτικά.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας απέχει περίπου 8.000 μίλια από τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ. Φανταστείτε εάν τα πολεμικά πλοία της Κίνας ήταν στον Κόλπο του Μεξικού!
Ο Μπάιντεν συνεχίζει την επιθετικότητα του Τραμπ

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν συνέχισε την εκστρατεία επιθετικότητας και απειλών εναντίον της Κίνας στο σύνολό της. Από τη συγκλονιστική κινεζική επανάσταση του 1949, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, η Κίνα έβγαλε περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους από τη ακραία φτώχεια και τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει παγκόσμιος βιομηχανικός παραγωγός.

Επιπλέον, τα επιστημονικά επιτεύγματα της Κίνας σε πολλούς τομείς έχουν ξεπεράσει τις δυτικές καπιταλιστικές δυνάμεις. Η μεγάλη επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό του θανατηφόρου ιού COVID-19 απέδειξε την υπεροχή του σοσιαλιστικού σχεδιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όχι μόνο είναι αντίπαλος για τις γιγαντιαίες καπιταλιστικές εταιρείες στις οποίες υποτάσσεται ο Μπάιντεν, αλλά και η Κίνα είναι επίσης ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει ο σοσιαλισμός καθώς ο καπιταλισμός εξασθενεί από την μια κρίση στην άλλη. Αυτή η διπλή απειλή είναι αυτό που κρύβεται πίσω από την εχθρότητα, την επιθετικότητα και τις συκοφαντίες που προέρχονται από κάθε επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η σημασία της αυξανόμενης σχέσης μεταξύ Ιράν και Κίνας είναι περισσότερο από μια εμπορική συμφωνία, καθώς αντικατοπτρίζει την αντιιμπεριαλιστική αντίθεση πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ιρανοί και Κινέζοι ηγέτες γνωρίζουν καλά ότι η αντίδραση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού μπορεί να είναι επικίνδυνη. Οι ΗΠΑ κατέλαβαν πετρελαιοφόρα στο παρελθόν για να προσπαθήσουν να επιβάλουν τις τρομερές κυρώσεις. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μακριά θα πάνε οι ΗΠΑ για να συνεχίσουν την πίεση στο Ιράν και την Κίνα.

Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν εμπιστοσύνη ότι μαζί μπορούν να υπερασπιστούν το λαό τους και να επιλύσουν το δύσκλολο μέρος του καθεστώτος κυρώσεων. Οι αντιιμπεριαλιστες σε όλο τον κόσμο πρέπει να είναι σε εγρήγορση ενάντια στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την Κίνα και το Ιράν.

Πηγή: Struggle La Lucha

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου