Σάββατο 25 Μαΐου 2024

H Κούβα είναι Ειρήνη και Αλληλεγγύη και δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία

Δήλωση του Δικτύου Διανοουμένων και Καλλιτεχνών για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας

Με την αφαίρεση της Κούβας από τον κατάλογο των χωρών που δεν συνεργάζονται πλήρως με τα αντιτρομοκρατικά μέτρα των ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ότι η ένταξη της Κουβας σε αυτή τη λίστα δεν έχει καμία ουσία. Όμως, με αντιφατικό τρόπο, συνεχίζουν να έχουν την Κούβα ως χορηγό της τρομοκρατίας, μια αυθαίρετη ενέργεια που έχει σοβαρές συνέπειες για την απόδοση των διεθνών σχέσεών τους σε διπλωματικό, εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό και άλλο τομέα.
  
Αυτές οι βορειοαμερικανικές λίστες  δεν αποτελούν μέρος του διεθνούς δικαίου- είναι παράνομα και μονομερή μέτρα που χρησιμοποιούνται από την Ουάσιγκτον για την άσκηση πάσης φύσεως πιέσεων κατά της Κούβας, με στόχο να πλήξουν  την εσωτερική κοινωνικοοικονομική δυναμική της και την υπονομέυσουν τις διεθνείς επιδόσεις της. 

Πρόκειται για μια επιχείρηση εξαναγκασμού που συμπληρώνει τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που διατηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 60 χρόνια, με στόχο την υποδαύλιση της δυσαρέσκειας που θα οδηγούσε σε αλλαγές της κουβανικής κοινωνίας, από μια ανθρωπιστική και αναδιανεμητική κοινωνία προς μια γεωπολιτική ευθυγράμμιση προς όφελός τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο Διανοουμένων και Καλλιτεχνών για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, δηλώνει ότι:

1.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αφαιρέσουν την Κούβα από τη λίστα  των φερόμενων ως χορηγών της τρομοκρατίας, όχι μόνο επειδή η Κούβα, μια χώρα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως προάγγελος της ειρήνης και της αλληλεγγύης, δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμπεριληφθεί στην εν λόγω λίστα, αλλά και επειδή οποιοσδήποτε κατάλογος εκτός του διεθνούς δικαίου δεν έχει θέση.

2. Ανταποκρινόμενες στην έκκληση της διεθνούς κοινότητας, η οποία έχει επανειλημμένα μιλήσει στον ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να θέσουν τέρμα στον εμπορικό αποκλεισμό της Κούβας και σε όλα τα συναφή καταναγκαστικά ή παρεμβατικά μέτρα που βλάπτουν την απόδοση της οικονομίας και εμποδίζουν την πλήρη απόλαυση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του κουβανικού λαού.

22 Μαΐου 2024

Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, Εκτελεστική Γραμματεία 


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου