Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Οι προεδρικές εκλογές στην Βενεζουέλα και η διεθνής Ακροδεξιά, Κώστας Ήσυχος

Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα μεγάλο μέρος των δεξιών , ακροδεξιών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής ( αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η θέση της ΕΕ) , ευθέως δεν αναγνωρίζουν τα εκλογικά αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας , που σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τις αφηγήσεις της περί «νοθείας» που κυκλοφορούσαν ακόμη και πριν ακόμα πέσουν τα ψηφοδέλτια στις κάλπες.

Η αντιπολίτευση ανοιχτά καλεί πλέον για πραξικόπημα τον στρατό της Βενεζουέλας. Ιστορικά η συγκεκριμένη πολιτική «κάστα» πάντα ασκούσε εξουσία στο παρελθόν όταν υπό των εντολών της Ουάσιγκτον, όταν οι στρατιωτικες χούντες της Λατινικής Αμερικής ασκούσαν εξουσία με πολιτικές γενοκτονίας εναντίων των λαών τους.

Σε κοινή δήλωση των Υπουργείων Εξωτερικών της Αργεντινής, της Κόστα Ρίκα, του Ισημερινού, του Παναμά, της Παραγουάης, του Περού, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Ουρουγουάης, κυβερνήσεις που έχουν ως κοινό παρανομαστή την ακλόνητη πίστη τους στις ΗΠΑ , δεν αναγνωρίζουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Βενεζουέλα.

Ωστόσο, οι πιο έντονες θέσεις προήλθαν από την Ακροδεξιά και φασίζουσα κυβέρνηση Μιλέϊ της Αργεντινής και τους συμμάχους της. Ο ίδιος ο εν ενεργεία πρόεδρος, αλλά και ο πρώην πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι , αναφέρθηκαν με απροσδιόριστα στοιχεία, τα οποία θα έδιναν στην αντιπολίτευση μια «συντριπτική νίκη», ενώ και οι δύο τηλεφώνησαν στον εκλεκτό υποψήφιο της Ουάσιγκτον, Εδμούνδο Γκονζάλεζ, οπου με επίσημες δηλώσεις χωρίς ιστορικό και διπλωματικό προηγούμενο, κάλεσαν για στρατιωτική εξέγερση των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας εναντίων του «Δικτάτορα» Μαδούρο.

Η θεωρεία της «νοθείας» που ουδέποτε τεκμηριώθηκε .

Τα τελευταία 31 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί 32 εκλογικές αναμετρήσεις στην Βενεζουέλα ( Πως γίνεται μια « δικτατορία» να κάνει τόσες εκλογές είναι άλλο θέμα..) . Πανεθνικά δημοψηφίσματα , για συντακτική συνέλευση και συνταγματικές αναθεωρήσεις, Δημοτικές εκλογές, συνδικαλιστικές, τοπικών κυβερνήσεων των περιφερειών, κοινοβουλευτικές, προεδρικές , κ.λπ. Σε κάποιες η αντιπολίτευση κατάφερε νίκες ( Συνταγματική αναθεώρηση το 2008) , σε βουλευτικές , κ.λπ. Στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις οι μπολιβαριανές δυνάμεις πέτυχαν σημαντικές νίκες. Σε ολες τις αναμετρήσεις, εκτός από αυτές που κέρδισαν η δεξιά και η Ακροδεξιά αντιπολίτευση αμφισβητήθηκαν τα αποτελέσματα εκτός από τις εκλογές που κέρδισε η αντιπολίτευση .

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και λοιπές ευρωατλαντικές δυνάμεις πάντα συμπαραστάθηκαν στις « υιοθετημένες πολιτικές εγχώριες δυνάμεις» . Η ιστορία διδάσκει ότι τόσο η αποικιοκρατία όσο και ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός διαθέτουν εκπροσώπους των συμφερόντων τους στις παλιές « κτήσεις» τους. Γνωρίζουν να τους διατηρούν, να τους προπαγανδίζουν, να τους χειραγωγούν, να τους αξιοποιούν. Αυτό κάνουν και τώρα.

Η σύγχρονη Μπολιβαριανή δημοκρατία της Βενεζουέλας διαθέτει από τα πιο αξιόπιστα εκλογικά συστήματα με μνείες από τον ΟΗΕ, το Ινστιτούτο Τζ. Κάρτερ και άλλων διεθνών οργανισμών. Πάνω από 900 διεθνείς παρατηρητές βρέθηκαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία. Μεταξύ αυτών και Έλληνες παρατηρητές, Νάντια Βαλαβάνη, Λαμπρινή Θωμά, Γιάννης Ραχιώτης, Βαγγέλης Γονατάς, που θα επιστρέψουν τις επόμενες μέρες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αναμένονται και οι δηλώσεις τους στον τύπο.

Από την άλλη πλευρά του φάσματος, συγχαρητήρια και ρητή αναγνώριση των αποτελεσμάτων ήρθαν γρήγορα από τη Βολιβία, την Ονδούρα, την Κούβα και τη Νικαράγουα, καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο από την Κίνα, τη Ρωσία, γενικά, από τους BRICS. Η Βραζιλία και το Μεξικό εξήραν την ειρηνική εκλογική διαδικασία.

Αυτή τη στιγμή, αναμένεται με μεγάλη προσοχή να ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, του Carter Center, της CELAC, της CARICOM και άλλων περιφερειακών και παγκόσμιων οργανισμών που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία στο πλαίσιο των Συμφωνιών που έχουν συνάψει από το 2023 και είχαν προσκληθεί από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας .

Θα επαναληφθεί η γκάφα της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως έγινε με τον Γκουαιντό;

Από τις πρώτες διπλωματικές γκάφες της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η απόλυτη «αλληλεγγύη» που εκδηλώθηκε στον τότε ηγέτη της Ακροδεξιάς αντιπολίτευσης Χ. Γκουαιντό. Σήμερα ο ίδιος διώκεται στις ΗΠΑ για οικονομική διαφθορά !

Η νίκη των αριστερών αντιιμπεριαλιστικών και πατριωτικών δυνάμεων στην Βενεζουέλα είναι μια τεράστια νίκη για την Ειρήνη, την πρόοδο, την διεθνή αλληλεγγύη των λαών, τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα . Είναι ταυτόχρονα και μια γεωπολιτική νίκη στην ήπειρο που για σχεδόν έναν αιώνα το δόγμα Μονρόε των ΗΠΑ δέχεται απανωτές ήττες. Χρέος του κόσμου της αριστεράς αλλά και γενικότερα του προοδευτικού κόσμου, είναι να αξιολογήσει με την ιστορική εμπειρία που διαθέτει τα γεγονότα και να πράξει τα αυτονόητα.


* Ο Κώστας Ήσυχος διετέλεσε πρώην αναπλ. Υπουργός και βουλευτής το 2015. Παραιτήθηκε μαζί με δεκάδες πρώην υπουργούς και βουλευτές από αλλά τα αξιώματα του διαφωνώντας με την ψήφιση του 3ου μνημονίου. Σήμερα είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ- ΑΑ.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου