Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Κοινή συνεδρίαση ALBA-TCP και REDH στο Καράκας


ALBA-TCP και REDH  σχεδιάζουν προτάσεις ενσωμάτωσης και αντιφασισμού

Tην Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ίδρυμα του Κέντρου Λατινοαμερικανικών Σπουδών Rómulo Gallegos (CELARG) στο Καράκας της Βενεζουέλας, δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής - Συνθήκη Εμπορίου για τους Λαούς (ALBA-TCP) και του Δικτύου Διανοουμένων και Καλλιτεχνών και Κοινωνικών ΚινημάτωN στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας (REDH).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο εκτελεστικός γραμματέας της Συμμαχίας, Χόρχε Αρεάσα, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προωθηθεί ένα αντιφασιστικό μπλοκ στην περιοχή, το οποίο θα περιλαμβάνει κυβερνήσεις, διανοούμενους και όλα τα κοινωνικά κινήματα.
«Η ALBA, όλο το πνεύμα της ALBA, πρέπει να προωθήσει το αντιφασιστικό μπλοκ», δήλωσε ο Aρεάσα, ενώ σημείωσε:  «Ο πρόεδρος (της Βενεζουέλας) Νικολάς Μαδούρο μου ζήτησε να επαναδραστηριοποιήσω τη Συμμαχία, και επίσης εξέφρασε ότι περιμένει περισσότερα από το Δίκτυο (για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας), το οποίο πρέπει να γίνει ένας μεγάλος χώρος εκπαίδευσης».
Πρόσθεσε ότι η ιδέα είναι να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με τα κοινωνικά κινήματα και το Δίκτυο στην Αβάνα της Κούβας στις 14 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους για την επανενεργοποίηση ενός κοινού σχεδίου δράσης.
Ομοίως, ο υπουργός Πολιτισμού της Βενεζουέλας, Ερνέστο Βιγιέγας , τόνισε ότι «αποτελεί πρόκληση για την ALB-TCP να άρει τα σύνορα. Αυτή η συνάντηση μεταξύ της ALBA και του Δικτύου θα ενισχύσει αυτό το έργο και θα μας κάνει πιο δυνατούς (...) Είναι σημαντικό να συναντηθούμε με τα φοιτητικά κινήματα, τους οικολόγους, τη σεξουαλική ποικιλομορφία».

Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος Τάνια Ντίας,  εκ μέρους του Δικτύου στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, πρότεινε τη δημιουργία, μαζί με το ALBA, μιας ομάδας προώθησης που θα μπορούσε να αρθρώσει δράσεις για την ενσωμάτωση των λαών.

Εξέφρασε επίσης τη σημασία της δημιουργίας ενός βραβείου επικοινωνίας με θέμα τον «αντιφασισμό».

Ομοίως, ο Αργεντινός διανοούμενος και κάτοχος του βραβείου Liberator για την Κριτική Σκέψη, Κλαούντιο Κατς, ανέφερε ότι ο εχθρός είναι η ακροδεξιά.

«Εδώ αποφασίσαμε να επιτεθούμε σε αυτή τη βαρβαρότητα (...) Αυτοί (οι φασίστες της ακροδεξιάς) παρουσιάζονται ως ελευθερία, ενώ είναι η άρνηση της ελευθερίας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τον αγώνα κατά της δεξιάς, γι' αυτό συγκεντρωθήκαμε εδώ», τόνισε ο Κατς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα του Κέντρου Λατινοαμερικανικών Σπουδών Rómulo Gallegos (CELAG) έχει πλέον γίνει η έδρα του Δικτύου στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας στη Βενεζουέλα.
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρούσα η Πατρίσια Βιλιέγας, πρόεδρος του πολυκρατικού τηλεοπτικού σταθμού Telesur.

Ο εκτελεστικός γραμματέας, Χόρχε Αρεάσα, βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει ότι τόσο το Celarg όσο και το Telesur πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναζωογονήσουν το Δίκτυο Διανοουμένων και Καλλιτεχνών στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου