Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Έκκληση κατά της επιβολής νέων ευρωπαικων κυρώσεων στη Βενεζουέλα

Των ευρωπαϊκών τμημάτων του Δικτύου Διανοουμένων και Καλλιτεχνών στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας

Μετά την αναχώρηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Εντμούντο Γκαρσία Ουρούτια, για την Ισπανία, μέσω πολιτικού ασύλου στη χώρα αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για τη Βενεζουέλα την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, που  αναμένεται να κορυφωθεί με την έγκριση ψηφίσματος κατά της Βενεζουέλας την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. 

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα είναι σαφή και ο νυν πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατήγαγε εκλογική νίκη, οι δεξιές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο επιμένουν για αναπόδεικτη νοθεία. Αυτό το αφήγημα επαναλαμβάνεται και στην ΕΕ και χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά οι ηγέτες της αρνούνται να υποταχθούν στις ΗΠΑ. Γι αυτό, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Με βαριές οικονομικές κυρώσεις, δέσμευση και  κλοπή περιουσιακών στοιχείων και την οργάνωση βίαιων επιθέσεων εναντίον αμάχων, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στον λαό της Βενεζουέλας.    Αυτή η προγραμματισμένη εκστρατεία παρεμβατισμού  στην κυριαρχία του λαού της Βενεζουέλας και τη λεηλασία των πόρων του, συνοδεύεται από μια πραγματική εκστρατεία ψεύδους σχετικά με τις τελευταίες εκλογές.

Η ΕΕ ακολουθεί αυτή τη γραμμή κατάφωρης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και παραβίασης της κυριαρχίας.   Σαν να μην έγινε ποτέ η αποαποικιοποίηση της Λατινικής Αμερικής, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιχειρούν και πάλι  να δώσουν μαθήματα στην ήπειρο. 

Η συνεχής υποταγή της Ευρωπαικής Ενωσης στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε κρίσιμα ζητήματα διαιωνίζει τη διαδικασία γεωπολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής και πολιτιστικής παρακμής της Ε.Ε.   Σε αυτές περιλαμβάνονται η συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από την ισραηλινή κυβέρνηση, ο συνεχιζόμενος παράνομος αποκλεισμός της Κούβας που υποστηρίζεται από την ΕΕ,  η συνεχιζόμενη «παγκοσμιοποίηση» του ΝΑΤΟ και η επιθετική φιλοπόλεμη στάση του στο ζήτημα  της Ουκρανίας, με άμεση απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, και τώρα ο προμελετημένος και άδικος    πολιτικός, μιντιακός και οικονομικός πόλεμος εναντίον της κυβέρνησης και του λαού της Βενεζουέλας.   Παράλληλα με αυτή την κατάσταση παρακμής, η φτώχεια αυξάνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, παρέχοντας τα «καύσιμα και τα εργαλεία» που είναι απαραίτητα για την πολιτική άνοδο των ακροδεξιών, νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ιδεών και πρακτικών στην ΕΕ σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής. 

Είναι σαφές ότι η πολιτική των κυρώσεων πλήττει πρωτίστως τον λαό της Βενεζουέλας. θέλει πραγματικά η Ευρώπη να ακολουθήσει για άλλη μια φορά τα χνάρια των Ηνωμένων Πολιτειών, τιμωρώντας έναν πληθυσμό για τα δικά της συμφέροντα στη νεοαποικιακή «πίσω αυλή» της ;

Γι αυτό, καλούμε τους λαούς της Ευρώπης και τους προοδευτικούς,  δημοκρατικούς και αριστερούς ευρωβουλευτές να μην αποδεχθούν ένα νέο κύμα παράνομων κυρώσεων κατά του λαού και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.  






 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου