Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία και τη Δύση, του Dr. C. Leonid Savin*

 Πηγή: prensa-latina.cu

* Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για την Προώθηση και Ανάπτυξη των Ρωσοκουβανικών Σχέσεων "Φιντέλ Κάστρο", μέλος του Redh Ρωσίας.

Μόσχα (Prensa Latina) Η 10η Δεκεμβρίου σηματοδότησε την 75η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν γράψει εκτενώς για το θέμα και την τήρησή του σε μια μεγάλη ποικιλία πλαισίων: επιτεύγματα, παραβιάσεις, ιστορικές κακοτοπιές και τις συνδέσεις τους με κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεδομένου ότι η εικόνα της Ρωσίας τον τελευταίο καιρό έχει δαιμονοποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε πιο προσεκτικά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και, φυσικά, να αποδομήσουμε το γενικότερο νεοφιλελεύθερο παράδειγμα της Δύσης, με βάση το οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα ερμηνεύονται μεροληπτικά.

Υπό αυτή την έννοια, είναι προφανές ότι η κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία είναι παρόμοια με τις ερμηνείες σε άλλες χώρες, όπου διατηρούνται οι θρησκευτικές παραδόσεις και τα έθιμα, ανεξάρτητα από το τι πρεσβεύει κανείς εκεί: τον χριστιανισμό, το ισλάμ, τον βουδισμό ή άλλες λατρείες.

Σε αυτούς τους παραδοσιακούς πολιτισμούς, το αστικό δίκαιο συνδυάζεται με τις θρησκευτικές παραδόσεις, οι οποίες έχουν τους δικούς τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων περιορισμών και απαγορεύσεων. Και αυτό δεν θεωρείται παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Εν τω μεταξύ, η Δύση ακολουθεί την πρακτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναπτύχθηκε στην εποχή του μοντερνισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, και αυτό είναι, για τη ρωσική πρακτική, μια λανθασμένη κατανόηση της ελευθερίας. Συγγραφείς όπως ο John Stuart Mile, ο Jean-Jacques Rousseau, ο Adam Smith, ο Thomas Hobbes και αρκετοί άλλοι διαμόρφωσαν ένα κοινό όραμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στη δυτική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, η τάση προς την "απελευθέρωση" και τη "χειραφέτηση" ήταν σαφώς αισθητή: αν τον 18ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η ανάγκη απελευθέρωσης από τη μοναρχία και την εκκλησία είχε προτεραιότητα, αργότερα, στους θεσμούς αυτούς προστέθηκαν σταδιακά σε άλλοι.

Η άρση των περιορισμών και η καταστροφή των παραδοσιακών θεσμών οδήγησαν σαφώς στην καταστροφή σημαντικών βάσεων που ήταν δύσκολο ή και πρακτικά αδύνατο να αναδημιουργηθούν σε άλλες, ακόμη και αν κατανοήσει κανείς τις αρνητικές συνέπειές τους για την κοινωνία και το κράτος.

Το πού έχει φτάσει αυτό τον 21ο αιώνα φαίνεται καθαρά στο παράδειγμα των χωρών της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειώ, όπου οι παραδοσιακοί θεσμοί της οικογένειας και ακόμη και του φύλου απορρίπτονται, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα τύπων σεξουαλικής ταυτότητας.  Στο ίδιο σενάριο, οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής προβάλλουν παράλογα αιτήματα, για παράδειγμα, για αποζημίωση για τα χρόνια της δουλείας των προγόνων τους (κάτι που αποτελεί νομική ανοησία, καθώς ο νόμος εδώ δεν έχει αναδρομική ισχύ) και με το πρόσχημα των "δικαιωμάτων και ελευθεριών" επιδίδονται σε εγκληματικές πράξεις.  Προφανώς, αυτό έχει ελάχιστη σχέση με την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην πραγματικότητα, αυτό έχει μετατραεί σε πολιτικό εργαλείο και νέο κανόνα, που κάποτε αποτελούσε κοινωνική απόκλιση και καταπιεζόταν.

Τα παραπάνω εξηγούν την ύπαρξη των αμοιβαίων αξιώσεων των δυτικών χωρών και της Ρωσίας στον τομέα της επιβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια αντίφαση που υπάρχει εδώ και περίπου 150 χρόνια. Έτσι, στις αρχές του 20ού αιώνα, διάφορες εβραϊκές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν ενεργή πίεση στη Ρωσική Αυτοκρατορία για την κατάργηση του νόμου περί διαμονής (δεδομένου ότι οι Εβραίοι στη Ρωσική Αυτοκρατορία θεωρούνταν ξένοι και τους απαγορευόταν η ελεύθερη μετακίνηση στη χώρα). Η Ρωσία αντιτάχθηκε σε αυτό με την αιτιολογία ότι οι Εβραίοι είναι υπήκοοί της και πρέπει να ζουν σύμφωνα με τους νόμους που έχουν θεσπιστεί στη χώρα.

 Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο δικαίωμα ψήφου των γυναικών στον κόσμο επιτεύχθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1906, και μάλιστα στο Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας, το οποίο απολάμβανε σημαντική αυτονομία. Τώρα, στη Δύση, αποκρύπτεται σκόπιμα ότι, για πρώτη φορά, οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη Ρωσική Αυτοκρατορία, αγνοώντας το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Πολωνία, μέχρι το 1917, αποτελούσαν μέρος της Ρωσίας. Αυτή η προσέγγιση είναι χαρακτηριστική για τη Δύση στο σύνολό της: διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα και διαδίδουν κάθε είδους ψεύδη για να ικανοποιήσουν τα πολιτικά τους συμφέροντα και να δικαιολογήσουν έτσι τη δική τους θέση.

Μετά την επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, η αστική και νομική δομή ολόκληρης της κοινωνίας άλλαξε. Ομολογουμένως, οι Μπολσεβίκοι έκαναν ένα σοβαρό λάθος ξεκινώντας τον αγώνα κατά της θρησκείας, αν και το πρόβλημα αυτό χειραγωγείται και παρουσιάζεται στον δυτικό Τύπο με διαστρεβλωμένο τρόπο. Πολλοί ναοί συνέχισαν να λειτουργούν και ο κλήρος εκπλήρωσε την αποστολή του.

Ωστόσο,  οι άνδρες και οι γυναίκες όλων των εθνικοτήτων,  απέκτησαν εκτεταμένα δικαιώματα στην πολιτική, την εργασία, την υγεία, την αναψυχή, την εκπαίδευση κ.λπ. Ο Αμερικανός ιστορικός Gordon S. Wood στο βιβλίο του The Idea of America. Reflections on the Birth of the United States, επισημαίνει ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι αμερικανικές αρχές δεν αναγνώρισαν τη σοβιετική εξουσία μετά την ανατροπή της μοναρχίας στη Ρωσία ήταν ο φόβος μήπως χάσουν το "μονοπώλιο της δημοκρατίας", καθώς στη σοβιετική Ρωσία κατοχυρώνονταν πολύ περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες απ' ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κριτική που ασκήθηκε στη Σοβιετική Ένωση από τη Δύση επικεντρώθηκε γενικά στο γεγονός ότι, παρά τα διάφορα δικαιώματα που παραχωρούνταν στον πληθυσμό, τα συμφέροντα του κράτους είχαν τεθεί πάνω από εκείνα του ατόμου. Η συλλογικότητα υπερίσχυε του ατόμου. Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό εξακολουθεί να είναι χαρακτηριστικό πολλών χωρών, όπου η παραδοσιακή δομή έχει διατηρηθεί τουλάχιστον εν μέρει. Υπάρχουν κοινότητες σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, στις συνελεύσεις των οποίων συζητούνται διάφορα θέματα, και αυτή η ποικιλομορφία αποτελεί κατάλληλη εκδήλωση των διαφορετικών πολιτισμών και τρόπων ζωής (για παράδειγμα, στην Αφρική υπάρχει ένας εξισωτικός θεσμός, όπως το "παλαουέρ", όπου συζητούνται διάφορα θέματα με τον τρόπο που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κοινωνία, ενώ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν λειτουργεί μεταξύ των φυλών των Παστούν η "Τζίργκα", ένα είδος συνέλευσης για την επίλυση ποικίλων, αρκετά ανόμοιων θεμάτων.

Επιστρέφοντας στον δυτικό τρόπο ανάληψης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι το δουλεμπόριο και ο ρατσισμός, συμπεριλαμβανομένου του απαρτχάιντ (το οποίο μπορεί ακόμη να παρατηρηθεί στην Παλαιστίνη από τη σιωνιστική οντότητα του Ισραήλ) αποτελούν ένα είδος κάρτας επισκεπτηρίου της Δύσης, ιδίως στην εποχή του Διαφωτισμού, όταν εισήχθησαν οι έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μεγάλες γεωγραφικές ανακαλύψεις άρχισαν να χρησιμεύουν ως πηγή πλουτισμού για τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις και η υποδούλωση άλλων λαών στην Αφρική, την Ασία και τον Νέο Κόσμο (Βόρεια και Νότια Αμερική) αποτελούν παράδειγμα δυτικού κυνισμού και αλαζονείας. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τους λεγόμενους ανθρώπινους ζωολογικούς κήπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου άνθρωποι από μακρινές χώρες εκτίθεντο σε κλουβιά σαν να ήταν ζώα.

Στην Παγκόσμια Έκθεση Εμπορίου στο Παρίσι το 1931, παρουσιάστηκε ένα περίπτερο με ανθρώπους από διάφορες γαλλικές αποικίες, από τη Βόρεια Αφρική έως την Ινδοκίνα. Αυτή η εμπειρία επαναλήφθηκε από το Βέλγιο το 1958, όπου οι κάτοικοι του Κονγκό εκτέθηκαν σε ένα κλουβί. Αυτό συνέβη μετά την υιοθέτηση της διακήρυξης το 1948.

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι "όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και δικαιούνται χωρίς καμία διάκριση την ίση προστασία του νόμου. Όλα τα άτομα δικαιούνται ίση προστασία κατά οποιασδήποτε διάκρισης που παραβιάζει την παρούσα Διακήρυξη και κατά οποιασδήποτε υποκίνησης σε τέτοιες διακρίσεις". Αποδεικνύεται ότι, σύμφωνα με τη δυτική λογική, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που έχουν περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες από τους άλλους. Ο Aldous Huxley το απεικόνισε αυτό τέλεια στο βιβλίο του "The Barnyard", στο οποίο μετά την εκδίωξη των οικόσιτων ζώων του ανθρώπου, τα γουρούνια πολύ γρήγορα σφετερίστηκαν την εξουσία.

Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, άτομα αφρικανικής καταγωγής και λευκοί απαγορεύονταν να φοιτούν στα ίδια σχολεία. Παρά τις θλιβερές διακηρύξεις για τη δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες στις δεκαετίες του '50 και του '60 του περασμένου αιώνα, υπήρχε φυλετικός διαχωρισμός, και ο απόηχός του εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Δεν ήταν καν δυνατόν να το φανταστεί κανείς αυτό στη Σοβιετική Ένωση με την ποικιλομορφία των πολιτισμών και των λαών της, όπου ήταν δυνατόν να λάβει δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση ένας εκπρόσωπος οποιασδήποτε εθνικότητας, ακόμη και της πιο μικρής, και ακόμη και να κάνει πολιτική καριέρα.

 Ήδη στη σύγχρονη Ρωσία, η Δύση, μέσω των θεσμών και των οργανώσεών της, έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να επιβάλει τους κανόνες και τις διαδικασίες της με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εις βάρος των θεμελίων του ρωσικού κράτους. Έτσι, για παράδειγμα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προσπάθησε να δικαιολογήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στον Βόρειο Καύκασο και μάλιστα να αλλάξει νομικά τις έννοιες.

Το Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος επηρεάζει εδώ και αρκετό καιρό ενεργά το εκπαιδευτικό σύστημα. Μεμονωμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή κυρώσεων και πολιτικών πιέσεων μεγάλης κλίμακας (ο λεγόμενος νόμος Magnitsky Act, που ψηφίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012, ακολουθούμενος από τους Ευρωπαίους ομολόγους του).

Παρεμπιπτόντως, όσον αφορά τη χρήση βίας από τις αρχές κατά των πολιτών τους, η διαφορά μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών είναι ολοφάνερη. Αρκεί να δείτε τα βίντεο για τον τρόπο πραγματοποίησης των διαδηλώσεων και το έργο της αστυνομίας κατά τη διάρκεια τέτοιων εκδηλώσεων. Στη Ρωσία, οι παραβάτες συνήθως οδηγούνται σε ένα αυτοκίνητο για να καταγραφούν τα στοιχεία τους και η υπόθεση να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Στις χώρες της ΕΕ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά κανόνα, οι άνθρωποι ξυλοκοπούνται με γκλομπ (μερικές φορές, κρίνοντας από τις αναφορές, πολύ βάναυσα και με συνέπειες για την υγεία), ψεκάζονται με δακρυγόνα στο πρόσωπο, δηλητηριάζονται με σπρέι πιπεριού, δέχονται επιθέσεις από σκυλιά και ψεκάζονται με κανόνια νερού.

Φυσικά, στο εσωτερικό των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ, διαπράττονται συνεχώς πολυάριθμες παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (το τελευταίο παράδειγμα είναι η πολιτική λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και η παρενόχληση διαφόρων εναλλακτικών πολιτικών κομμάτων και κινημάτων που αντιτίθενται στο κατεστημένο), αλλά δεν αποτελούν λόγο για να επιβάλουν οι άλλες χώρες κυρώσεις κατά των ΗΠΑ. Διότι, προσπαθώντας να εργαλειοποιήσουν πολιτικά οποιαδήποτε υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλο κράτος, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παραβιάζουν αυτομάτως την κυριαρχία τους, τονίζοντας την αλαζονεία και τα διπλά μέτρα και σταθμά τους. 

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία έπαψε να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, στη Ρωσία λειτουργούν πολυάριθμοι μηχανισμοί που εγγυώνται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ρώσων πολιτών- η λογοδοσία και η διαφάνεια του έργου των εκτελεστικών οργάνων βελτιώνονται συνεχώς.

Υπό τις συνθήκες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία (η οποία στην πραγματικότητα είναι ένας πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας) και των δυτικών κυρώσεων, η αλληλεπίδραση μεταξύ των αρχών και των πολιτών έχει φθάσει σε ένα νέο επίπεδο, αποδεικνύοντας τη συνοχή του λαού και του κράτους απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις. Έτσι, η Ρωσία θα αποτελέσει αντικειμενικά ένα παράδειγμα σωστής ανάπτυξης μιας κοινωνίας όπου οι κοσμικοί νόμοι συμβαδίζουν με τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα, όπου ασκείται αμοιβαίος σεβασμός και διατηρούνται οι οικογενειακές αξίες.

Όσον αφορά τη Δύση, αν η κατάσταση δεν αλλάξει εκεί, αυτό απειλεί με περαιτέρω αποσύνθεση της κοινωνίας, υποβάθμιση του κρατικού συστήματος με την αύξηση του ρόλου των επιχειρήσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών και αύξηση των συγκρούσεων, για τις οποίες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει πολλοί κοινωνιολόγοι.

(Μετάφραση από τα ρωσικά: Oscar Julián Villar Barroso. Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας).


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου