Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Ευχές του Franco Cavalli, Προέδρου του MediCuba Europe

 Ο ήλιος πάντα λάμπει, παρά τις καταιγίδες

Γι' αυτό και το 2024 θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην υγεία για όλους. 

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να χαρούμε και να γεμίσουμε με εκείνα τα συναισθήματα ειρήνης που θα έπρεπε να μας φέρνει αυτή η γιορτή.

Τα νέα από τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα από τη Γάζα, είναι τόσο συγκλονιστικά που μας κάνουν να λυπούμαστε βαθιά. Ούτε τα νέα από την Κούβα καταφέρνουν να μας φτιάξουν τη διάθεση- αντίθετα, μας ανησυχούν κάθε μέρα και περισσότερο. 

Η κρίση που βιώνει ο πληθυσμός του νησιού είναι ακόμη χειρότερη από εκείνη της διαβόητης "ειδικής περιόδου" της δεκαετίας του 1990. Αφενός, η πανδημία ανέστειλε πλήρως τους τουριστικούς πόρους για περισσότερο από δύο χρόνια- μια κατάσταση που η Ουάσιγκτον δεν παρέλειψε να εκμεταλλευτεί για να κάνει τον οικονομικό αποκλεισμό ακόμη πιο ασφυκτικό, σε μια προφανή προσπάθεια να λιμοκτονήσει κυριολεκτικά ο κουβανικός πληθυσμός, με την προσδοκία ότι θα επαναστατήσει εναντίον των αρχών. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την Κούβα ως μία από τις χώρες που, σύμφωνα με την ίδια, υποστηρίζει την τρομοκρατία (!), καθιστώντας αδύνατο για όποιον έχει πάει στην Κούβα να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς ειδική βίζα. Αυτή η παρανοϊκή σκλήρυνση της επιθετικής πολιτικής της Ουάσιγκτον εξηγεί το συντριπτικό αποτέλεσμα της τελευταίας ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: 187 χώρες καταδίκασαν την πολιτική αποκλεισμού της Κούβας, μόνο 2 χώρες ψήφισαν κατά του ψηφίσματος (ΗΠΑ και Ισραήλ). Το αποτέλεσμα δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο ξεκάθαρο στις τρεις δεκαετίες που η Συνέλευση του ΟΗΕ ασχολείται με το θέμα. 

Αλλά υπάρχουν και άλλα. Τον Νοέμβριο, ένα Λαϊκό Δικαστήριο, το οποίο συγκλήθηκε από διάφορες εθνικές ενώσεις δημοκρατικών νομικών, συνεδρίασε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Το Δικαστήριο απαρτιζόταν από αρκετούς καθηγητές πανεπιστημίου του διεθνούς δικαίου. Ως πρόεδρος του mediCuba-Europe, συμμετείχα ως μάρτυρας: παρουσίασα μια σειρά από δραματικές και συχνά θανατηφόρες περιπτώσεις που προκλήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από τις συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού στο κουβανικό σύστημα υγείας. Στο τέλος, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα ότι ο ολοένα και πιο ασφυκτικός αποκλεισμός, με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επιβάλουν την αυτοκρατορική τους βούληση στην Κούβα για περισσότερα από 60 χρόνια, αποτελεί σαφή περίπτωση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

 Αγαπητοί φίλοι :

Είναι σαφές ότι η Κούβα χρειάζεται τη βοήθειά μας σήμερα περισσότερο από ποτέ. Ας μετατρέψουμε, λοιπόν, τη γενναιοδωρία που πρέπει να προκύψει κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών σε ακόμη πιο συγκεκριμένη και σημαντική βοήθεια για τον κουβανικό λαό. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τα λόγια του Τσε: "Η διεθνής αλληλεγγύη είναι η τρυφερότητα των λαών".

Εύχομαι σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας όσο το δυνατόν πιο ειρηνικά και γαλήνια Χριστούγεννα.

Franco Cavalli
Πρόεδρος MediCuba Europe
https://www.medicuba-europa.org/






Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου