Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Επιτυχίες και ευτυχισμένο 2024








"Ο κόσμος δεν έχει σωτηρία, εάν δεν ακολουθήσει μία γραμμή ειρήνης και συνεργασίας"
Φιντέλ Κάστρο, 11 Σεπτέμβρη 2001 


Ίδρυμα Φιντέλ Κάστρο (Ρωσία) /Fundación Fidel Castro

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Ευχές του Franco Cavalli, Προέδρου του MediCuba Europe

 Ο ήλιος πάντα λάμπει, παρά τις καταιγίδες

Γι' αυτό και το 2024 θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην υγεία για όλους. 

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να χαρούμε και να γεμίσουμε με εκείνα τα συναισθήματα ειρήνης που θα έπρεπε να μας φέρνει αυτή η γιορτή.

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία και τη Δύση, του Dr. C. Leonid Savin*

 Πηγή: prensa-latina.cu

* Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για την Προώθηση και Ανάπτυξη των Ρωσοκουβανικών Σχέσεων "Φιντέλ Κάστρο", μέλος του Redh Ρωσίας.

Μόσχα (Prensa Latina) Η 10η Δεκεμβρίου σηματοδότησε την 75η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν γράψει εκτενώς για το θέμα και την τήρησή του σε μια μεγάλη ποικιλία πλαισίων: επιτεύγματα, παραβιάσεις, ιστορικές κακοτοπιές και τις συνδέσεις τους με κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Παρουσίαση του νέου χάρτη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, παρουσίασε την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη τον νέο επίσημο χάρτη της χώρας, κατόπιν αποτελέσματος του Συμβουλευτικού Δημοψηφίσματος της 3ης Δεκεμβρίου 2023, όπου το 95,63% του εκλογικού σώματος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας της Πολιτείας Γουαϊάνα Εσεκίμπα και της ενσωμάτωσής της στην επικράτεια της Βενεζουέλας

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη-Γιοχάνεσμπουργκ, Κώστας Ήσυχος

 Ως ο μόνος Έλληνας σε αυτή τη παγκόσμια συνδιάσκεψη σας διαβεβαιώ ότι νιώθω ως μέλος μιας Αφρικανικής οικογένειας,ως μέλος της Παλαιστινιακής οικογένειας , βρίσκομαι σε μια ιστορική συνδιάσκεψη που δεν περιορίζεται μόνο σε λόγια αλλά σχεδιάζει παγκόσμιες δράσεις, πολύπλευρες, ευρηματικές, αποτελεσματικές και νικηφόρες. Όσο μπορούμε σαν ελληνικός λαός θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Oργανωτική Συνάντηση του REDH στο Καράκας

Καράκας 3/12/2023, Οργανωτική Συνάντηση του REDH
Περισσότερες από 30 συμμετοχές από 19 χώρες
Στις 3 Δελεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήιθηκε στο Καράκας η προγραμματισμένη Οργανωτική Συνάντηση των μελών του Δικτύου στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας (REDH) που βρέθηκαν τις μέρες εκείνες στο Καράκας για τα δύο διεθνή συνέδρια ( Bolivarianismo vs Monroísmo και 2o Congreso Internacional de Comunicación ~LAUICOM) και τη διεθνή παρατήρηση στο δημοψήφισμα για το Εσεκίμπο.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

"Ο Χοσέ Μαρτί και η σύγχρονη Λατινική Αμερική" ~ Eκδήλωση στη Nομική Σχολή

 

Facebook event
Πατρίδα είναι η Ανθρωπότητα
“Η συλλογικότητα είναι το μοναδικό μυστικό των ανθρώπων και των λαών και η εγγύηση της ελευθερίας τους”.
José Martí

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου
18:30
NΟΜΙΚΗ, Αμφ.2 (είσοδος από Μασσαλίας)

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Carlos Eddy Simon Forcade, Ιστορικός Τέχνης, Διδάσκων Ιστορία Τέχνης και Πολιτισμικής Θεωρίας.
Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής Θεωρίας του Κράτους και του Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Κώστας Ήσυχος, συντονιστής ελληνικού τμήματος Δικτύου στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας (REDH GR) , πρώην βουλευτής και υπουργός.

Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας
 Αramís Fuente Hernández.

Bolivarianismo Vs Monroísmo ~ Διακόσια χρόνια Δόγμα Monroe

 

Kαράκας/ Βενεζουέλα, 30/11, 1/12, 2/12

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Bolívar vs. Monroe ~ 200 χρόνια ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Τα ALBA Movimientos, μαζί με τη Διεθνή Συνέλευση των Λαών και διάφορα διεθνή δίκτυα και συσπειρώσεις, ξεκινούν αυτή την εκστρατεία.

Τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη διακήρυξη που εκδόθηκε το 1823 από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Μονρό, γνωστή στα ισπανικά ως "Η Αμερική για τους Αμερικανούς", και χαρακτηρίζεται έκτοτε ως Δόγμα Μονρό, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των επαναστατικών διαδικασιών και κυβερνήσεων που προωθήθηκαν στην ήπειρό μας από τις αρχές του 19ου αιώνα, με την Επανάσταση της Αϊτής και τις διάφορες εκστρατείες ανεξαρτησίας που η εδραίωση αυτής της επανάστασης διέδωσε στην περιοχή. 

Εκείνη την εποχή, ο ίδιος ο Απελευθερωτής Σιμόν Μπολίβαρ προειδοποίησε το 1829 ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι είναι προορισμένες από την Θεία Πρόνια να μαστίζουν την Αμερική με δυστυχία στο όνομα της ελευθερίας".

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

H σκιά του δόγματος Monroe, η Πρωτοβουλία για την Αμερικάνικη Ήπειρο και η NAFTA

Πρωτοβουλία για την Αμερικάνικη Ήπειρο 
  Πηγή: Luis Britto Garcia

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1990, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, πρότεινε στο αμερικανικό Κογκρέσο τον νόμο "Πρωτοβουλία για την Αμερικανική Ήπειρο", ο οποίος περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ημισφαιρικού συστήματος ελεύθερου εμπορίου, την προώθηση των επενδύσεων στις χώρες της περιοχής, τη μείωση του εξωτερικού τους χρέους και μέτρα για το περιβάλλον.  Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια υλοποίησης των οικονομικών πολιτικών που συνέστησε η Ουάσιγκτον στην Πρώτη Παναμερικανική Διάσκεψη, τις οποίες διατήρησε σε όλες τις επόμενες διασκέψεις και επανέλαβαν οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής της στα ντοκουμέντα της Σάντα Φε. Καθένα από τα σημεία του χρήζει σοβαρών επιφυλάξεων.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ»

Διεθνής έκκληση για την Παλαιστινη  μ
ε πρωτοβουλία του Αραβικού φόρουμ για την δικαιοσύνη στην Παλαιστινη με έδρα την Βυρηττό. Δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 11.11.23 , 12.00 μ.μ. , σε δεκάδες χώρες ταυτόχρονα.  Από Ελλάδα υπογράφουν 185 άνθρωποι  της τέχνης, του πολιτισμού, της δημοσιογραφίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης , της ιατρικής επιστήμης, κοινωνικών , συνδικαλιστικών φορέων , κ.λπ.  

Οι διεθνείς οργανισμοί εξακολουθούν να αδυνατούν, μέχρι αυτή τη στιγμή, να βάλουν τέλος στην ισραηλινή επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και υπό το φως άλλων διεθνών θέσεων που υποστηρίζουν και δικαιολογούν τον ισραηλινό στρατό κατοχής να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς του Λωρίδα της Γάζας και τις δολοφονίες αθώων παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και αρρώστων, των οποίων ο αριθμός έχει φτάσει στη στιγμή της σύνταξης αυτής της επιστολής: (9.500) μάρτυρες, μεταξύ των οποίων (3.900) παιδιά και (2.509) γυναίκες.

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

REDH: ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΆΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΎ ΛΑΟΎ

Μπροστά στην κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες ημέρες, τον θάνατο τόσων πολλών Παλαιστινίων και Ισραηλινών πολιτών, που προκλήθηκαν από περισσότερα από 70 χρόνια κατοχής και σφαγών κατά των παλαιστινιακών εδαφών και του λαού τους και επιδεινώθηκαν από τη νεοφασιστική κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το Δίκτυο Διανοουμένων και Καλλιτεχνών για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας καλεί στην αναγκαιότητα και την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης του διαλόγου.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

«Ο Τσάβες μας διδάσκει την ενότητα απέναντι στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό», ο Β. Γονάτας για τις «Ιστορίες του Arañero» στο TPP:

Ο Βαγγέλης Γονατάς, εκ των μεταφραστών της αυτοβιογραφίας «Ούγκο Τσάβες: Ιστορίες του Arañero», μιλάει στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη, στο TPP, με αφορμή την επικείμενη επέτειο από την ημερομηνία γέννησης του Ούγκο Τσάβες, στις 28 Ιουλίου 1954, αλλά και τα 10 χρόνια από τον θάνατό του ιστορικού ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Η Ανατολή του Παγκόσμιου Νότου, Λαμπρινή Θωμά

Η επίσκεψη του προέδρου του Ιράν, Ιμπραήμ Ραϊσί στις τρεις «χώρες της Αντίστασης» στη Λατινική Αμερική, Βενεζουέλα, Νικαράγουα και Κούβα, δεν αποτέλεσε απλά μια «βόλτα» για την υπογραφή, έστω και σημαντικών ή πολύ σημαντικών, συμφωνιών και δεν αφορούσε μόνο στις ιρανο-λατινοαμερικάνικες σχέσεις. Τα αποτελέσματά της είναι ήδη ορατά και θα γίνουν ακόμη πιο ορατά στο μέλλον.

«Στις ΗΠΑ βλέπετε εξτρεμιστές παντού. Δεν υπάρχουν εξτρεμιστές, αλλά ένας κόσμος που ξυπνάει, λαοί που ορθώνουν το ανάστημά τους. Έχω, λοιπόν, την εντύπωση, κυρ-ιμπεριαλιστή δικτάτορα, πως θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου σε έναν εφιάλτη. Γιατί όπου και να κοιτάς θα μας βλέπεις να αναδυόμαστε. Εμείς, που εξεγερθήκαμε κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, εμείς που φωνάζουμε για ισότητα, σεβασμό, αυτοδιάθεση των λαών. Λέγε μας εξτρεμιστές, εμείς θα ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στην αυτοκρατορία, απέναντι σε αυτό το κυριαρχικό σου σύστημα». Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ΟΗΕ, 2006

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Εκλογές Πρύτανη σε Ελλάδα και Βενεζουέλα: αναπόφευκτες συγκρίσεις, Τάκης Πολίτης

Στην παρούσα συγκυρία, όπου σε πολλά ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα γίνονται εκλογές για ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης και εν συνεχεία Πρύτανη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι γίνεται αντίστοιχα σε μια χώρα, τη Βενεζουέλα, που υπόκειται σε εμπάργκο από τη Δύση και που συνεχώς κατηγορείται για έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών.

Ως γνωστόν, στην Ελλάδα ψηφίζουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ (όχι και οι συμβασιούχοι διδάσκοντες) για την ανάδειξη 6 συναδέλφων τους ως εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Οι 6 στη συνέχεια εκλέγουν τα 5 εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου και τέλος οι 11 εκλέγουν τον Πρύτανη.

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

To μετέωρο βήμα του ΚΚ Βενεζουέλας στο σημείο χωρίς επιστροφή, Βαγγέλης Γονατάς

Από το 2018 που υπογράφτηκε η «Ενωτική Συμφωνία – Πλαίσιο PSUV – PCV» [1] μέχρι το 2021 (Σχετικά με τη διεθνή εκστρατεία του ΚΚΒ κατά της Μπολιβαριανής κυβέρνησης της Βενεζουέλας) [2] το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PCV) φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει μία απόλυτη αλλαγή της πολιτικής γραμμής της τελευταίας εικοσαετίας, [3] δηλ. από την εκλογή του Τσάβες και την έναρξη της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Σταθμός σε αυτή την στροφή ήταν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές (12/2020), όπου διαχωρίστηκε από το Τσαβιστικό Μέτωπο «Polo Patriótico» (στο οποίο συμμετείχε από την ίδρυσή του) και συγκρότησε με άλλα κόμματα και οργανώσεις, την «Alternativa Popular Revolucionaria» (Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική) με την οποία κατέβηκε στις εκλογές και έλαβε 170.352 ψήφους (2,7% ) εκλέγοντας έναν (1) βουλευτή [4]. 

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Η λενινιστική θεωρία του ιμπεριαλισμού και οι λανθασμένες θεωρητικές αντιλήψεις για την «ιμπεριαλιστική πυραμίδα» , Gabriel Martinez

Μια από τις μεγάλες συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είναι για το πώς χαρακτηρίζεται ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός. Για μια σωστή κατανόηση του ζητήματος είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε το πεδίο από τις "αριστερές" και δεξιές ερμηνείες που δυστυχώς απολαμβάνουν μια κάποια δημοτικότητα. Μια σωστή κατανόηση του σύγχρονου ιμπεριαλισμού θα μας βοηθήσει να πολεμήσουμε ορθότερα τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, τον κύριο εχθρό των λαών. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να εκθέσουμε συνοπτικά και συστηματικά τα κύρια χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού, όπως τα διατύπωσε ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, καθώς και την κριτική μας στις "αριστερές" και δεξιές αντιλήψεις του ιμπεριαλισμού.

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΡΛΑΝΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡ ΑΝΤΝΑΝ

Εμείς, Ιρλανδοί και Έλληνες που υποφέραμε το πιο άδικο καθεστώς φυλάκισης για πολιτικούς λόγους, αυτό της διοικητικής κράτησης, καταδικάζουμε το Κράτος του Ισραήλ, και ιδιαίτερα το Υπουργείο που έχει την ευθύνη για τις φυλακές και όλους τους αξιωματούχους που φρόντισαν ώστε ο αγωνιστής Καντέρ Αντνάν, μόλις 45 χρονών, να πεθάνει σε ανατριχιαστικές συνθήκες μετά από 14 περιόδους φυλάκισης, συνολικά επί 8 χρόνια. Μετά από 5 απεργίες πείνας, συμπεριλαμβανόμενης και της τελευταίας του, την 86η μέρα της.

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΚΚΕ και Ιμπεριαλισμός, του Γιάννη Ραχιώτη

Στην Ελλάδα, παρ’ ότι δεν εκπροσωπείται πλέον στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ο αντιϊμπεριαλισμός – αντιαμερικανισμός έχει ευλόγως βαθιές ρίζες, αφού οι ΗΠΑ εδώ έχουν συνδεθεί με τον εμφύλιο, τη χούντα, τη διάλυση του Κυπριακού κράτους, κάθε είδους προσβολές της κρατικής μας κυριαρχίας, αλλά και με τη ληστεία των οικονομικών πόρων μας, σε συνεργασία με την ΕΕ. Όμως το ΚΚΕ δείχνει να αντιμετωπίζει διαφορετικά τα πράγματα. Φαίνεται να πιστεύει ότι οι νεοϊμπεριαλιστικές και νεοαποικιοκρατικές πολιτικές των ΗΠΑ είναι ... ψευδοπρόβλημα και ο αγώνας εναντίον τους «αποπροσανατολισμός».

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Ο Τσάβες έβαλε ξανά στο προσκήνιο το όραμα του σοσιαλισμού, προσαρμοσμένο στις συνθήκες της δικής του πατρίδας, Λουκία Κωνσταντίνου

Όπως πολύ σωστά αναγράφεται στην πρόσκληση της όμορφης αυτής σημερινής εκδήλωσης, υπάρχουν βιβλία που κάθονται στα ράφια και τις βιβλιοθήκες και υπάρχουν βιβλία που ταξιδεύουν μέσα στα σακίδια και είναι βγαλμένα από τη ζωή.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και οι ιστορίες του Αρανιέρο, ένα βιβλίο βγαλμένο μέσα από τη ζωή. Ένα βιβλίο που συλλέγει διηγήσεις του ίδιου του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, από το εβδομαδιαίο ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα Αλό Πρεσιντέντε, μέσα από το οποίο ο χαρισματικός αυτός ηγέτης απευθυνόταν στον λαό του, τον λαό της Βενεζουέλας για να επικοινωνήσει μαζί του, και ταυτόχρονα να τον εκπαιδεύσει, να τον διαπαιδαγωγήσει.


Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Το «ένταλμα σύλληψης» κατά του Ρώσου προέδρου και η πολιτική εργαλειοποίηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) , Γιάννης Ραχιώτης

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι αρχηγοί κρατών και τα μέλη κυβερνήσεων καλύπτονται από ασυλία και απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας. Ο εν ενεργεία αρχηγός οποιουδήποτε κράτους εκπροσωπεί τα έσω την ίδια την υπόστασή του , οπότε κάθε προσβολή στο πρόσωπό του ισοδυναμεί με προσβολή προς το ίδιο το κράτος . Η δολοφονία, η σύλληψη ή η με οποιοδήποτε άλλο -εξωγενή- τρόπο «θέση εκτός λειτουργίας» του αρχηγού του κράτους ισοδυναμεί με κατάλυσή του, άρα με αποτελέσματα ανάλογα ολοκληρωτικής ήττας σε πόλεμο [ οι «ενδογενείς» περιπτώσεις κατάλυσης του κράτους ,πραξικοπήματα, επαναστάσεις κλπ δεν εξετάζονται στο πλαίσιο αυτού του άρθρου]. Δεν είναι λίγες οι φορές στην ιστορία που προσβολές εναντίον του ανώτατου άρχοντα οδήγησαν σε πόλεμο.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Το νέο κανάλι της Κωνσταντινούπολης στοχεύει στον “θάνατο” της σύμβασης του Montreux , Κώστας Ήσυχος

Συνέντευξη στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ

ΑΘΗΝΑ, 16 Απριλίου. / Corr. TASS Yuri Malinov
“Η σχεδιαζόμενη κατασκευή του έργου Canal – Istanbul από την Τουρκία στοχεύει στην κατάργηση της Σύμβασης του Montreux του 1936, η οποία σήμερα περιορίζει τις τυχοδιωκτικές ενέργειες των ΗΠΑ με τη χρήση στρατιωτικών μέσων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου”.

Η γνώμη αυτή εκφράστηκε την Παρασκευή σε συνέντευξη με τον ανταποκριτή του TASS, με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, επίσης αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης «Φίλοι της Κριμαίας» Κώστας Ήσυχος.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Διεθνής Διάσκεψη Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας, Βαγγέλης Γονατάς

Ομιλία στην Ολομέλεια
2-6 Μαρτίου 2023, Καράκας Βενεζουέλα
Αγαπητοί σύντροφοι
Από τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, η «Πλατφόρμα Ανεξαρτησίας» χαιρετίσαμε με ενθουσιασμό και ανακούφιση την ίδρυση της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας στο Παρίσι. Παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον τη συνέχεια στο Βελιγράδι και παρουσιάσαμε την Διεθνή Πλατφόρμα με μια εκδήλωση στην Αθήνα. Διαβάσαμε επίσης με πολύ ενδιαφέρον την Δήλωση των (17) συμμετεχόντων στην 22η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αβάνα, τον Οκτώβριο του 2022.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Η Κούβα φάρος αξιοπρέπειας και ελπιδοφόρας αναζήτησης - Γιάννης Τόλιος

«Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία» (Ανδρέας Κάλβος)

Εισαγωγή

Την τελευταία βδομάδα του Γενάρη ’23, βρέθηκα στην Αβάνα Κούβας. Είχα πρόσκληση συμμετοχής σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Παγκόσμια Ισορροπία», που είχε μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων από δεκάδες χώρες του κόσμου. Ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τη σημερινή Κούβα - όσο μπορεί να το πει κανείς για διάστημα μερικών ημερών - τόσο από τουριστική, όσο και από κοινωνική-πολιτική άποψη. Δεν θα επεκταθώ ιδιαίτερα στο τουριστικό σκέλος, αλλά κυρίως στην κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και την προοπτική του λεγόμενου «κουβανικού σοσιαλιστικού πειράματος».!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Συρία: Θα αποτελειώσουν οι κυρώσεις όσους γλύτωσαν από τον σεισμό; - Νάντια Βαλαβάνη

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι νεκροί στις δυο χώρες ξεπέρασαν τις 30.000, δεκάδες χιλιάδες παραμένουν παγιδευμένοι, νεκροί ή ζωντανοί, κάτω απ’ τα ερείπια και εκατομμύρια επιζώντες αγωνίζονται για να επιβιώσουν. 96 χώρες, σχεδόν οι μισές στον κόσμο, έχουν ήδη στείλει ή δεσμευτεί ότι θα στείλουν βοήθεια στην Τουρκία, και οι προσφορές συνεχίζονται.

Το Εθνικό Συμβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν κατηγορεί προκαταβολικά το καθεστώς Ερντογάν ότι καθώς το επίκεντρο βρισκόταν στο Βόρειο (Τουρκικό) Κουρδιστάν (Καχραμάνμαρας και Γκαζαντέπ), αλλά και σε Αραβικής προέλευσης πληθυσμούς (Χατάι και Σανλιούρφα) δίπλα στα τουρκοσυριακά σύνορα, θα συνεχιστεί η πολιτική διακρίσεων και στη διανομή της βοήθειας.


Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Ο πιο καλός ο μαθητής, η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ , του Κώστα Ήσυχου

Στην ιστορία των λαών, από αρχαιότατους χρόνους οι αυτοκρατορίες, προκειμένου να κρατούν στον ζυγό της εκμετάλλευσης πάνω σε λαούς, διατηρούν τη χειραγώγηση της πληροφόρησης και της δική τους «αλήθειας» και την ψυχροπολεμική αστάθεια ανάμεσα σε γειτονικές χώρες και λαούς, ώστε οι παρεμβάσεις τους να δυναμώνουν, να διαιωνίζουν, να χειραγωγούν τους «υπηκόους τους».

Ακόμα και σύγχρονοι διανοούμενοι έχουν αναφερθεί με ελάχιστα λόγια σε μεγάλες ιστορικές αλήθειες που αφορούν εκμεταλλευόμενους και εκμεταλλευτές: «Όσο περισσότερο βασίζεσαι σε δυνάμεις έξω από εσένα, τόσο περισσότερο εξουσιάζεσαι από αυτές». (Harold Sherman, Αμερικανός συγγραφέας).

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Ψηφιακές Τεχνολογίες: Πεδίο αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ χωρών και λαών ή μέσο εκμετάλλευσης, χειραγώγησης, «ψυχρού πολέμου» και αντιπαράθεσης; - Γιάννης Τόλιος

Το παρών κείμενο αποτελεί βασικά σημεία εισήγησης, στο 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ» (
For the World Balance), που έγινε στην Αβάνα 24-28 Ιανουαρίου 202, στο “Palacio de Convenciones de la Habana, Cuba”

Εισαγωγή

Στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, οι «τεχνολογικές επαναστάσεις» έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των «παραγωγικών δυνάμεων» (εργατικής δύναμης και μέσων παραγωγής) και επηρέασαν έντονα τις αλλαγές στις «οικονομικές σχέσεις» και την κίνηση των κοινωνιών προς νέες μορφές κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης. 

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Περού: Πραξικόπημα και Αντίσταση

Tο Διεθνές Δίκτυο Διανοουμένων και Καλλιτεχνών για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας επαναλαμβάνει την απόρριψή του για το πραξικόπημα στο Περού και τη βάναυση καταστολή που εξαπέλυσε εναντίον του λαού που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους, προσθέτοντας δεκάδες τραυματίες και κρατούμενους, με ευθύνη της παράνομης κυβέρνηση της κυρίας Μπαλουάρτε και του σημερινού Κογκρέσου.

Το πραξικόπημα στο Περού, όπως καταγγείλαμε τις τελευταίες ημέρες, είναι ένα ακόμη επεισόδιο σε μια αλυσίδα , «νομιμοποίησης» της πολιτικής που είναι καθημερινή σε αυτή την ήπειρο, και όπως έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν με τους Fernando Lugo, Rafael Correa, Cristina Fernández de Kirchner, Ignacio Lula da Silva, Dilma Rousef, προσθέτοντας τς πιο πρόσφατα πραξικοπήματα στη Βολιβία και την Ονδούρα.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου